Ce plante să alegem pentru interioare puțin luminate?

Nu trebuie să fii expert în plante să vrei să te bucuri de puțină verdeață în intimitatea casei sau la birou, iar cu puțin interes și minim de cunoștiinte poți avea o grădină de apartament spectaculoasă.

Atunci când alegem plantele de apartament, trebuie să ținem cont de necesitățile fiecărui soi și de condițiile pe care le oferă locul unde vrem să le amplasăm. Multe plante preferă lumina directă, dar există și soiuri care se descurca bine și la semi-umbră, iar pentru că destul de multe zone din casă de obicei nu oferă condiții de lumină naturală directă, vă prezentăm câteva soiuri care se pretează la aceste condiții.

Calathea – Planta păun

Iubește căldura și locurile umbroase. Dacă o vom planta într-un colțișor mai puțin luminat al încăperii, ferit de curenți de aer ne va răsplăti cu minunatele sale frunze decorative. Planta trebuie udată abundent, pentru a menține umezeala puteti să puneți un strat de pietricele în ghiveci. Frunzele uscate se îndepărtează cu foarfeca, nu se smulg. Calathea crocata face și floricele interesante, dar majoriatea soiurilor de Calathea sunt decorative doar prin frunzele veșnic verzi.

Sansevieria – Limba soacrei

Se găsesc varietăți de diferite mărimi, toate cu frunze cărnoase și lunguiețe. Dacă aveți pe conștiință multe multe plante pe care le-ați lăsat să moară și credeți că la voi în casă/birou nu poate crește nimic, încercați și Sanseviera. Nu se supără dacă  uitați din când să o udați și nu o deranjează nici lumina puțină (chiar dacă un pic de soare o face să se simtă fooarte bine). Încercați totuși să udați doar pământul, nu și planta, pentru a preveni putrezirea acesteia.

P.S. Decorativă exclusiv prin frunze 🙂

Caryota urens – Palmier țelină

Palmier țelină datorită frunzelor care seamănă mult cu frunzele de țelină 🙂 La ea acasă, prin Malaesia, planta poate crește și 7-8 metri, dar nu vă speriați, în casă nu se va dezvolta atât de mult. Nu tolerează soarele direct, așa că puteți să o așezați departe de fereastră. Spre deosebire de primele plăntuțe despre care am vorbit, Caryota are nevoie pe lângă udarea clasică și de pulverizarea frunzelor, dacă temperaturile sunt ridicate. Dacă vreți să admirați florile acestei plante, va trebui să faceți o scurtă excursie în Malaesia, unde crește pe străzi. În apartament vă va încânta doar prin frunze.

Alte specii si varietati: C.mitis (Palmierul coada de peste), C.cumingii, C.gigas, C.maxima, C.himalayana.

 

Rhapis – Palmierul doamnei

Plantă decorativă prin frunze (da, știm..plantele cu flori preferă totuși lumina directă), se dezvoltă minunat chiar și în zone cu mai puțină lumină. Rhapix excelsa este cel mai popular soi, ușor de îngrijit, destul de ușor de reanimat dacă l-am neglijat (încercați totuși să nu uitați să îl udați din când în când). Dacă frunzele încep să se îngălbenească, planta are nevoie de substanțe nutritive.

Lasă un răspuns