Planta săptămânii: Gloriosa Superba

Nume mai potrivit pentru această plantă se putea găsi cu greu: Gloriosa Superba (Crinul de Malabar sau Liana cu flori de flacără) este o minunăție care luminează orice spațiu. Dacă vreți să aveți o singură plantă în tot biroul, Gloriosa Superba este alegerea perfectă.

Gloriosa-SuperbaȚin minte prima întâlnire cu această frumusețe, am intrat într-o florărie pliiină de plante și flori iar cele 2-3 ghivece cu Gloriosa Superba ieșeau în evidență ca și cum ar fi fost singurele flori din încăpere.

Planta nu are frunze bogate și dese, dar în perioada de înflorire nici nu le veți simți lipsa. Va înflori numai dacă are parte de suficientă lumină, e bine să îi găsiți de la bun început un loc însorit. Trebuie să aibă asigurat un suport pe care să se cațere, ținând cont că poate ajunge la 1,50 – 2 m. Planta nu iubește aerul uscat, pe durata verii recomandăm să pulverizați frunzele pentru a le hidrata și răcori.

Pentru clima noastră nu există (momentan) varietate care să reziste afară, astfel încât este exclusiv de interior, unde se va simți foarte bine ferită de frig.

Îngrjită corespunzător va înflori din iunie până în octombrie.

La sfârșitul lunii octombrie răriți udarea și lăsați planta să se usuce complet. Tuberculii trebuie scoși și păstrați pe timpul iernii în spații răcoroase și întunecate, fără umezeală.

Specii și varietăți: G.s.Rotschildiana – cu flori mari roșii intens, bordate cu galben și G.s.Citrina – ceva mai rară, cu flori complet galbene.

gloriosa-rothschildiana-pot

Lasă un răspuns