Creșterea plantelor aromatice în bucătărie

Puteți să vă bucurați de plante aromatice tot timpul anului, chiar dacă singurul spațiu de cultivare de care dispuneți este un colțisor sau un pervaz gol în bucătărie. Busuioc, mentă, rozmarin, lămâiță, pătrunjel, leuștean, dafin și multe alte minunății aromate care vor da gust preparatelor culinare – toate acestea le puteți avea la îndemână, în stare proaspătă, oridecâteori aveți nevoie.

Vă oferim câteva idei pentru o grădină cu plante sănătoase și gustoase 🙂

1. Alegeți plantele dorite. 


Puteti găsi pachete de semințe sau chiar plante tinere care se pot replanta în recipientele potrivite. Perioada ideală pentru plantare este luna martie, când găsiți din belșug atât semințe cât și plante viguroase și proaspete.

Se poate cultiva menta, busuioc, salvie, tarhon, lămâiță, rozmarin, leuștean, pătrunjel, dafin, ceapă verde etc.

2. Alegeți recipientele potrivite cu locul și cu plantele. 


Puteți folosi fie o varietate de recipiente de diferite dimensiuni pentru a face plantări individuale sau pentru o combinație de mai multe plante într-un singur lor. Pentru folosirea eficientă a spațiului recomandăm recipientele pentru grădini verticale, foarte practice, ușor de folosit și ușor de întreținut. Cu ajutorul acestora veți obține plantele dorite în cantități mai mari.

Indiferent de recipientele alese, acestea trebuie să aibă o gaură de scurgere astfel încât să se asigure drenajul corespunzător, pentru a evita putrezirea rădăcinilor.

3. Alegeți locul astfel încât să asigurați lumina suficientă plantelor, dar și să nu vă încurce în bucătărie.WindowBoxHerbs_0Plantele aromatice au nevoie de lumină din belșug, de aceea trebuie să le asigurați un loc apropiat de fereastră sau de surse de lumină. Chiar dacă iubesc căldura, trebuie ferite totuși de sursele artificiale de căldură (calorifer, aragaz).

4. Recoltați frunzele de multe ori.

plante-aromatice-in-bucatarieNu lăsați plantele să crească necontrolat: frunzele se pot culege de câte ori este nevoie și se pot folosi proaspete, uscate sau congelate. Frunzele moarte se îndepărtează, pentru a menține planta sănătoasă.

5. Pulverizați frunzele în perioadele foarte călduroase. 

basilPe lîngă hidratarea clasică, pulverizati plantele pentru a le menține hidratate. Se poate folosi un pulverizator simplu, cu apă la temperatura camerei. Solul trebuie sa fie mereu umed la atingere!

7. Nu uitați fertilizarea.

nutrientiPlantele la ghiveci necesită elemente nutritive suplimentare față de cele care se găsesc în substrat. Există îngrășământ special pentru plante aromate și se folosește o dată la două săptămâni în apa de udat.

8. Poftă bună!

Cu o grădină verticală sau câteva ghivece cu plante aromatice vă bucurați de toate avantajele unei grădini în propria bucătărie!  Frunzulițele proaspăt culese vor completa orice fel de mâncare, dându-i un plus de savoare, iar limonada cu mentă se poate prepara pe loc, în orice perioadă a anului 🙂

Recipiente potrivite + plante + substrat + lumină + hidratare + substanțe nutritive + puțină atenție = grădină minunată de plante aromatice, tot timpul anului. 

Un comentariu la „Creșterea plantelor aromatice în bucătărie”

 1. Buna ziua,

  As dori o parere despre ghivecele inclinate. Toata apa din tavita o sa stea intr-un colt (legea gravitatiei). Credeti ca este o solutie buna pentru plante? Doresc sa realizez un perete similar cu cel din poza 4, pe balcon, cu ghivece din plastic puse intr-o masca din lemn, iar tavita o voi realiza din tabla. Nu stiu cum se vor comporta plantele avand in vedere ca in tavita apa va sta doar intr-un colt si nu as vrea sa muncesc sa realizez intreaga solutie si aceasta sa nu fie buna.
  Alta parere as dori in legatura cu iluminatul artificial. Doresc sa cresc cateva plante aromatice in bucatarie, dar lumina naturala este putina.
  Doresc sa folosesc lumina artificiala pentru a le ajuta sa creasca. Ce fel de lumina ar trebui sa folosesc? Exista banda led pentru asa ceva? Plantele pe care doresc sa le cresc sunt uzuale (busuioc, menta, cimbru, oregano, patrunjel, leustean, tarhon, salvie, ardei iute… etc).
  Cate ore pe zi ar trebui sa le luminez atat vara cat si iarna? ce putere ar trebui sa aiba sistemul de iluminare? ce fel de lumina calda/rece/alba/rosie/albastra???? Avand in vedere ca este un spatiu inchis, ventilarea naturala este limitata. Ar trebui sa pozitionez si un ventilator pentru ventilatie artificiala? Daca da, cat timp ar trebui sa le ventilez???
  Va multumesc anticipat pentru orice informatie cu care ma puteti ajuta.

Lasă un răspuns